Har du sett filmen om Bridget Jones der hun setter utfor en skibakke i Alpene – uten en gang å kunne ploge seg ned bakken?
Som etter en hasardiøs ferd, dundrer rett inn på et apotek med skiene på bena og forsøker å forklare hva hun skal ha – på et språk hun ikke skjønner?
Slik følte hun seg da hun startet med boken «Investeringsreisen» – forfatteren, juristen og litteraturviteren Victoria Wæthing, som i utgangspunktet ikke kunne noe som helst om investering. Men hun ville lære, og foreslo for sin sjef i SHE Community, Heidi Aven, å skrive en bok.
Nå kan vi følge henne på hennes reise fra null kunnskap til basiskunnskap i investeringsfaget.
“Også i Norge – et av verdens mest likestilte land – står kvinner betydelig svakere enn menn når det gjelder inntekt og kapital.”
Det er ingen lærebok Victoria har skrevet, ingen fasit på hvordan man skal investere, men en lang rekke kloke og erfarne investorer har delt sine oppfatninger og erfaringer med henne. Resultatet er blitt en stor godtepose stappfull av gode råd og vink fra de beste innenfor sine fagfelt.

Hvorfor en bok om investering?
Mange stilte henne det samme spørsmålet: Hvorfor må du egentlig lære om investeringer?
Victorias svar er enkelt: Det er lurt å lære om investering for å finne den best mulige måten å plassere inntekt, pensjon og sparepenger på. Og særlig bør mange kvinner bli mer bevisste på sparing og investering. Også i Norge – et av verdens mest likestilte land – står kvinner betydelig svakere enn menn når det gjelder inntekt og kapital.
Ifølge SSB tjener menn gjennomsnittlig 5 230 koner mer enn kvinner før skatt per måned. Nettopp fordi vi kvinner i snitt tjener mindre enn menn, må vi være enda smartere med sparepengene våre.
Historisk sett har kvinner verken hatt penger eller muligheter til å investere på lik linje med menn. Nå er heller ikke hensikten med boken at alle kvinner skal bli offensive investorer.
De aller fleste investorene Victoria har snakket med, sier at nybegynnere skal ha respekt for investering som et fag, vise risikoforståelse – og være forsiktige med å investere penger de ikke har råd til å tape.
“Du trenger ikke ha mye penger på bok for å begynne å investere, det er ikke noe som er forbeholdt finansfolk og de svært velstående.”
Sparing og fond
Victoria har valgt å ta for seg hovedlinjene innenfor investering, og starter fra begynnelsen med sparing og fond. Hun fikk en gledelig overraskelse ved å oppdage at små beløp faktisk kan være starten på det som etterhvert kan bli en solid investeringsportefølje.
Den første – og kanskje avgjørende lærdommen på denne reisen er altså følgende: Du trenger ikke ha mye penger på bok for å begynne å investere, det er ikke noe som er forbeholdt finansfolk og de svært velstående. Du kan starte din egen investeringsportefølje i morgen.

For det andre understreker forfatteren at det er greit å huske at investering ikke er en kjapp vei til avkastning her og nå. Å investere handler ofte om å investere i sin egen fremtid gjennom spareavtaler, pensjonssparing og ulike fond.
Mange synes kanskje det er deprimerende å tenke på pensjonssparing, men Victoria lærte at det er viktig å begynne den sparingen så tidlig som mulig.
Hun begynte å stille spørsmål som: Hvordan bør pensjonen planlegges? Hva er de store fallgruvene? Og hun kunne raskt konkludere med at noe av det dummeste man kan gjøre, er å stikke hodet i sanden og tenke at pensjonsalderen er lysår unna.
En oversikt

Venture capital og særlig investeringer i start-ups – oppstartselskaper, har høy risiko. Det er verken for nybegynnere eller de som har litt erfaring, men snarere for profesjonelle aktører.
Likevel har Victoria tatt det med i boken for å gi oss som lesere en bedre og mer komplett oversikt. Hun er også innom juridiske fallgruver og tommelfingerregler. Forfatteren er selv jurist, har vært mer opptatt av menneskerettigheter enn finansjus, så hun vet at også hun ville være på dypt vann som investor i et nytt selskap.
Mange lurer på om det alltid er nødvendig å søke juridisk bistand, de ser for seg advokater som fakturerer med gaffel og ser problemer der det ikke finnes.
Victoria mener imidlertid at fallgruvene er så mange – og noen så store, at det kan være en fordel å vite når vi trenger advokatbistand, og hva som eventuelt allerede er tilstrekkelig regulert i lovgivning.
Tenke nytt
Etter å ha arbeidet seg gjennom hele investeringsmaterien, oppsummer Victoria med å si at det er noen spørsmål som alltid er viktig å stille seg selv:
- Hvorfor investerer du – og hva er målet med investeringen?
- Hva slags tids perspektiv har du?
- Hvor mye – og hvor skal du investere?
- Og hvordan skal du fordele investeringene dine?
Selv har i hvert fall forfatteren fått øynene opp for at det er mulig å investere pengene sine andre steder enn i en leilighet eller sette dem på en konto i banken.
Hennes ønske er at leserne skal bli litt klokere og skjønne litt mer av investering, børs og finans når de har lest boken. Og ikke minst – våge å begynne, gjerne i det små! •