SHE Leads deltaker Helene Facchini startet SmudFood

I denne ukens artikkel har vi invitert SHE Leads deltaker og gründer Helene Facchini å fortelle om sin ny start-up SmudFood.

— Jeg, som pleide å bruke timesvis på kjøkkenet hver eneste dag og lage alt fra scratch, spiste plutselig ultra-prosessert halvfabrikata som frossen pizza, ferdig fiskegrateng, fylt tortellini fra kjøledisken, knakkpølser, potetstappe i pose og ferdigsupper. Jeg kjente det på kroppen, og på lommeboka. Energien gikk til bånns. Matbudsjettet til værs.

Hva var det som hadde skjedd?

— Jo, jeg fikk kids.

— Mannen min Andrew og jeg hadde krevende lederstillinger begge to. Vi har to barn. Etter barnehagen og jobb var det ikke mange timer igjen til kvalitetstid med familien. Enten måtte jeg ofre tid med ungene, ellers måtte jeg ofre hjemmelaget mat. 

Den dårlige samvittigheten vokste

— I lederutviklingsprogrammet SHE Leads så jeg fort at jeg ikke var alene om disse problemstillingene. Nesten alle de dyktige damene jeg snakket med hadde de samme utfordringene.

— Mens vi hadde foredrag innen endringsledelse, growth mindset, karriereutvikling, forhandlingsteknikk, stressmestring og inkluderende lederskap kjente jeg stadig på dårlig samvittighet over hva jeg spiste og serverte ungene mine. 

— Til slutt tenkte jeg, sånn her vil jeg ikke leve. Det måtte finnes en bedre løsning på tidsklemma enn å spise smakløs ferdigmat.

Problemet får en løsning: SmudFood

— Ut fra disse ønskene utviklet jeg en løsning på problemet. Et smartere system å lage mat på slik at du kan få sunn og hjemmelaget middag på bordet på bare 15 min i ukedagene.

SmudFood var født.

— SmudFood er et online abonnement der du får en ukesmeny med 5 oppskrifter, handleliste og instruksjon for søndagsprepp hver uke.  På søndag bruker du halvannen time til å forberede og lage mesteparten av maten. Dagen du skal spise tar det bare et kvarter å få maten på bordet og du får minimalt med oppvask. Ukesmenyene er satt opp slik at du skal bruke opp alt du kjøper. Du handler selv, og kan derfor enkelt bytte ut ingredienser.

Fra idé til start-up

— Selve idéen var på plass, men det gjensto å skape en strategi og merkevare som kunne ta det fra idé til en faktisk start-up. Med alt jeg hadde lært fra SHE Leads om personlig branding og innovasjon, startet jeg arbeidet med å lage en forretningsplan.

— Men, med over 10 års erfaring fra markedsføring og kommunikasjons bransjen visste jeg også hvor viktig det var å få på plass en sterk merkevare fra start. Heldigvis kjente jeg allerede en dyktig brandingekspert, Christine Sveen, fra mastermindgruppen min i SHE. Christine er selv gründer og driver selskapet Not Another Bland Brand.

— Gjennom hele SHE hadde vi hatt ukentlig mastermind-møter der vi snakket om ulike mål og problemstillinger på jobben, delte erfaringer og gav hverandre råd. Det er gull å kunne jobbe med noen du kjenner, som du vet har talent, og som forstår hva du ønsker å oppnå.

— Etter ideen og merkevaren var på plass, gjenstod det å teste og forbedre tjenesten basert på input fra andre. For, skal du lage det aller beste produktet eller tjenesten, så er det èn ting som må overgå alt annet: hva brukerne ønsker seg.

— I mai-juni kjørte jeg derfor en pre-launch, der jeg testet både oppskriftene og tjenesten. I sommer skal jeg jobbe med å implementere alle forbedringsforslagene fra de 40+ brukerne som var med. 

— Nå som SmudFood har en venteliste på nesten 300 personer, så er det enda mer press på å levere den beste mulige løsningen på våre felles problem: dårlig mat og tidsklemma.

Oppskrift og bildet av SmudFood.

Derfor passer gründerlivet perfekt med familie

— Siden jeg vet så mange strever med de samme problemstillingene, så er jeg sikker på at SmudFood vil bli en suksess. Men, som mange andre kvinnelige gründere fikk jeg ofte høre at det ikke var smart å si opp en trygg jobb med god inntekt og fleksibilitet når jeg hadde to små barn. 

Det er bare tull!

— Om du er mamma eller planlegger å få barn og er redd for at mammalivet passer dårlig sammen med gründerlivet – tenk igjen!

— Det er ingenting mer fleksibelt enn gründertilværelsen. Du har 100% kontroll på egne mål, tid og ressurser. I tillegg kan du søke dagpenger under etablering hos NAV slik at du har inntekt.

— Når jeg skriver dette sitter jeg å jobber i Toronto i Canada, hos svigers. Mannen min Andrew er i pappaperm, og er ute og leker med døtrene våre på 8 måneder og 3,5 år. Nå skal jeg straks runde av for grave litt i kjøkkenhagen med svigers og eldste datteren min.

Vi trenger flere kvinnelige gründere! Brenner du inne med noe – kom igjen!

— Et lite tips på veien er at noe av det viktigste du trenger som gründer er nettverk. Og, om du vil utvide nettverket ditt med en haug med andre dyktige og sterke damer, da kan jeg anbefale SHE Leads.

— I tillegg vet jeg at jeg får god bruk for alt jeg lærte i SHE Leads når jeg senere skal videreutvikle SmudFood med egen teknologi og utvidelse til andre land.

Les mer om SmudFood her

Les mer om SHE Leads mentor programmet her

Author

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Learn more.

%d bloggers like this: